Corona

U bent hier

De sector kinderopvang werd zwaar getroffen door de coronacrisis. De sector stond in voor de opvang van kinderen uit cruciale beroepen en kwetsbare gezinnen. Zo zorgden we er samen voor dat gezondheidswerkers hun job konden blijven doen en mensen konden blijven helpen. Ondertussen gaan meer mensen opnieuw aan het werd en wordt de doelgroep van de kinderopvang geleidelijk uitgebreid. Dit is echter geen evidente taak voor de sector. De Federatie Kinderopvang wil dan ook het grootste respect en ontzettend veel appreciatie uitdrukken voor ieder die zich elke dag inzet. 

Op 24 april kondigde de Nationale Veiligheidsraad de afbouw van de corona-maatregelen aan. We kijken nu vooruit naar de opstart van de sector. De Federatie Kinderopvang pleit hierbij voor een geleidelijke opbouw zodat kinderen rustig kunnen wennen en de druk op kinderopvang werkbaar blijft. 

Agentschap Opgroeien

Ook Agentschap Opgroeien ontwikkelde een pagina met veelgestelde vragen

Je kan er antwoorden terugvinden op vragen als: 

  • Voor welke ouders moet er kinderopvang worden voorzien?
  • Wat is een ‘contactbubbel’?
  • Hoe gebeurt de uitbetaling van de compensatiesubsidie?
  • Mogen er meer kinderopvang worden opgevangen dan de voorziene capaciteit?

Ook Kind en Gezin heeft een  pagina specifiek voor corona

Federatie Kinderopvang dankt de collega-koepels en het Agentschap Opgroeien voor de enorme en collectieve inzet. Dankzij deze vereende krachten zijn we erin geslaagd om zo snel mogelijk na de communicatie van de Veiligheidsraad dit lijvig draaiboek voor de afbouw van de coronamaatregelen aan de sector te kunnen presenteren. 

Lees De draaiboeken baby's en peuters en buitenschoolse opvang na

 

UNIZO

Onze partner, UNIZO, ontwikkelde een pagina specifiek over corona. Alle informatie over algemene steunmaatregelen kan je daar zeker terugvinden. Daarnaast kan je er ook meer informatie over de exit-strategie terugvinden.