VIA 5 (Vlaams Intersectoraal Akkoord) goedgekeurd

Op 8 juni 2018 ondertekende de Vlaamse Regering samen met de werkgevers (VERSO) en de vakbonden het nieuw Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social profit (VIA 5) voor de periode 2018 – 2020. Het volledige akkoord kan je hier nalezen. De Federatie Kinderopvang werd diverse malen geconsulteerd rond het luik Kinderopvang.

Belangrijkste verwezenlijking is dat de organisaties opvang Baby's en Peuters met een financiering trap 2B  de tweede helft van de eerste stap van de bijzondere cao alsook de volledige tweede fase van de cao zullen kunnen uitvoeren. De Vlaamse Regering voorziet hiervoor een budget van 24,3 miljoen euro. Voor de groepsopvang in subsidietrap 2B zonder werknemers kent de Vlaamse Regering een budget toe van 496.058 euro.

Ook vermeldenswaardig zijn volgende maatregelen in de Kinderopvang:

• Harmonisatie eindejaarspremie FCUD; Hiervoor is een budget van 260.000 euro voorzien.
  • Verhoging van de onkostenvergoeding onthaalouders in het sui generis statuut. De onkostenvergoeding van de onthaalouders sui generis aangesloten bij een dienst wordt verhoogd met + 0,21 euro/kind-dag. Hiervoor wordt een budget van 1.053.622 euro voorzien.
  • Werknemersstatuut voor onthaalouders: het bestaande contingent van het pilootproject van onthaalouders met een werknemersstatuut wordt bestendigd en uitgebreid.  Hiervoor is een budget van 3.440.000 euro voorzien. Bovenop de bestaande 112 VTE komen er minstens 150 voltijdse jobs in het werknemersstatuut bij.

Meer info via info@federatiekinderopvang.be.