Formele bevestiging besparingen vanaf 2020

U bent hier

Tijdens het Raadgevend Comité van het Agentschap Opgroeien (vroeger Kind & Gezin) van 18/12/2019 werd ons formeel bevestigd welke besparingen in de sectoren van het Agentschap, waaronder kinderopvang, vanaf 01/01/2020 zullen doorgevoerd worden.

Concreet:
Vooreerst zou er 6% bespaard worden op de 'tussenstructuren', ook binnen de kinderopvang. Het gaat dan in eerste instantie over het Ondersteuningsnetwerk, waartoe UNIZO ook behoort, maar ook over het VBJK.

Voor de gezinsopvang zouden budgettaire ruimtes die vrijkomen door niet-ingevulde plaatsen (stoppen van onthaalouders) niet meer worden ingezet.
Bij de groepsopvang zou er ook vanaf 2020 bespaard worden op de subsidies trap 2a. Dit zou concreet gaan over 1,3% op het subsidiegedeelte op basis van de leeftijd van de medewerkers.

Op trap 1 en trap 2b zou niet worden bespaard. Ook voor de buitenschoolse opvang zouden er geen besparingen zijn. Met uitzondering voor de FCUD’s, opvang zieke kinderen.
De deadline van het groeipad voor trap 2b – voorzien op 01/04/2020 – zal verschoven worden. Naar welke datum en volgens welke fasering is nog niet bekend.

Overtuigd?

van de Federatie Kinderopvang en geniet van alle kortingen en voordelen.