Starten in kinderopvang

U bent hier

Een onderneming starten is geen sinecure, ook niet in de kinderopvang. Bent u met alle papieren in orde? Hebt u de juiste verzekeringen afgesloten? Is uw zaak helemaal startklaar? 

U hebt ongeveer een jaar nodig om alles in orde te maken om een opvang te starten. Hoe lang uw voorbereidingen exact duren, hangt af van verschillende zaken. Wij helpen u alleszins graag verder.

 • De Starterswijzer brengt u stapsgewijs dichter bij uw eigen zaak. 
 • Door het bijwonen van de provinciale Starterstrajecten krijg je meer informatie over het starten in de kinderopvang.
 • Meer informatie over startersbegeleiding vindt u ook op www.startersservice.be.
 • En via de Federatie Kinderopvang brengen we u graag in contact met één van onze bestuursleden die voor u klaar staan als peter of meter. U bent er ook steeds welkom voor een rondleiding en gratis praktijkadvies.

Hoe start ik als zelfstandige?

Iedereen die start als zelfstandige, ook in de Kinderopvang, dient een reeks formaliteiten in acht te nemen. Onze collega’s van Zenito zetten ze graag even op een rijtje.

Inschrijven VDAB: Vergeet niet om je vooraf in te schrijven bij de VDAB om zeker te zijn dat je al begint met het opbouwen van je rechten.

Verplichte administratieve formaliteiten. In de eerste plaats moet je weten of je wil starten als zelfstandige in een eenmanszaak of als vennoot in een vennootschap. Welke keuze je ook maakt, je moet sowieso de volgende administratieve verplichtingen afhandelen voor je aan de slag kan.

 • Registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO): Je bent verplicht om je opstart te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Hiervoor moet je langsgaan bij een erkend ondernemingsloket. Via Zenito kan de procedure ook volledig online gebeuren. Het is eenvoudig en je vermijdt wachtrijen!
 • Vestigingsplaats: Elke onderneming heeft minstens één vestigingseenheid. De vestigingseenheid is een plaats met een geografisch adres (en dus geen postbusadres) waar minstens één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit minstens één activiteit wordt uitgeoefend. Voor de vestigingseenheden kunnen de huurwetgeving en de milieuwetgeving van toepassing zijn.
 • Btw-hoedanigheid: Ben je btw-plichtig, dan moet je: 
  • Je voor btw-doeleinden registreren
  • Btw aanrekenen
  • Periodieke btw-formaliteiten verrichten
 • Aansluiten sociaal verzekeringsfonds: Een zelfstandige moet zich voor de start van zijn zelfstandige activiteit aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Hiervoor kan je terecht bij Zenito.
 • Aansluiten bij een ziekenfonds: Om in orde te zijn met je ziekteverzekering, is ook een aansluiting bij het ziekenfonds nodig. Ben je al lid ben van een ziekenfonds, meld dan zeker de wijziging van je statuut. Ben je er nog niet uit bij welk ziekenfonds je je wil aansluiten? Bekijk het overzicht van de ziekenfondsen in Vlaanderen.
 • Professionele rekening openen: Als zelfstandige moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. Zo kan je voorkomen dat privé- en beroepstransacties worden gemengd en de fiscus meekijkt in je private rekening.
 • Een boekhouding voeren en fiscale aangifte: Je bent verplicht om een correcte boekhouding te voeren. Een goede boekhouder is dus cruciaal!

 

Startersgids

Je droom met succes waarmaken, begint met een goede voorbereiding. Daarom heeft Zenito samen met UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, deze startersgids ontwikkeld. Op deze vragen krijg je zeker een antwoord:

 • Wat moet ik praktisch doen om van start te kunnen gaan?
 • Hoe zorg ik als ondernemer voor een goede sociale zekerheid?
 • Wat krijg ik als zelfstandige in hoofberoep in ruil voor mijn betaalde bijdragen?
 • Welke rechtsvorm is het meest geschikt voor mijn praktijk?
 • ... en nog veel meer!

Download de startersgids

Go4Business, als je denkt aan een eigen onderneming

Denk je aan een eigen onderneming? Of wil je van je bijberoep je hoofdberoep maken? Neem dan deel aan Go4Business en onderzoek de haalbaarheid van jouw ondernemersidee. Met dit unieke begeleidingstraject zet je de eerste stap naar een geslaagde carrière als ondernemer!

Klik hier voor meer info

Uw eigen zaak in de kinderopvang

Ontdek hoe u een zelfstandig kinderopvanginitiatief opstart. Alle aandachtspunten, nuttige adressen en administratieve formaliteiten waaraan u moet voldoen, komen aan bod in de brochure 'Mijn eigen zaak in de kinderopvang'.

Bekijk de brochure

Startkompas kinderopvang

Vóór u van start gaat is het van groot belang te kunnen inschatten wat uw inkomsten en uitgaven zijn en of uw zaak leefbaar is. Aan de hand van het ‘Startkompas kinderopvang’, een eenvoudige vragenlijst, wordt het voor u mogelijk om uw project goed voor te bereiden en de haalbaarheid van uw kinderopvanginitiatief in te schatten. Het Startkompas kinderopvang bevat ook een kasplan dat u in staat stelt eventuele tekorten of overschotten tijdig op te sporen.

Download het Startkompas Kinderopvang hier.

Lonen in de kinderopvang

De lonen in de kinderopvang zijn afhankelijk van de subsidies die een organisator ontvangt. Een overzicht van de te betalen lonen kan je terugvinden in dit overzicht.

Vernieuwend Sociaal Ondernemen

Het organiseren van kinderopvang is ook ondernemen. Naast de belangrijke pedagogische taak die een kinderopvang heeft, zijn er ook andere taken die een ondernemer in de kinderopvang heeft. Oog hebben voor de financiële haalbaarheid, een gepast HR-beleid, wijzigende regelgeving,… 

In een onderneming is het eveneens belangrijk te innoveren. Stilstaan is achteruit gaan. Dit hoeft niet altijd over grootse ideeën te gaan. Ook kleine veranderingen zorgen voor innovatie. Neem voldoende tijd om je plannen uit te werken en zorg ervoor dat ze haalbaar zijn. Het is belangrijk duurzaam te innoveren, neem er dus zeker je tijd voor.

Heb je nood aan wat inspiratie? Via deze link kan je enkele inspirerende voorbeelden terugvinden. Deze werden door Kind en Gezin, VoorZet, ’t OpZet en UNIZO in een film gegoten.